Skip to main content

Hvornår og hvorfor skal man have en bisidder?

Har du spørgsmål som: “Hvad er fordelen ved at have en bisidder med til møder om tvangsfjernelse?” eller “Hvordan kan en bisidder støtte mig under møderne?” Så er du ikke alene. At have en bisidder med – en person, du kender og stoler på – kan gøre en stor forskel. En bisidder kan hjælpe dig med at huske, hvad du gerne vil sige, og støtte dig i at huske, hvad der blev drøftet på møderne. Derudover kan bisidderen være en kilde til tryghed og støtte, så du føler dig bedre tilpas og fokuseret i en svær situation.

Når jeg ikke har min advokat med

I en sag om tvangsfjernelse kan møder med det offentlige system være både overvældende og følelsesladede. Du står over for en proces, hvor mange detaljer og beslutninger spiller ind, og det kan være svært at bevare overblikket og få sagt alt det, du har på hjerte. Derfor kan det være en stor hjælp at have en bisidder med til de møder, hvor din advokat ikke kan være til stede. En bisidder kan være en, du kender og har tillid til – måske et familiemedlem eller en nær ven – som kan støtte dig og være en ekstra tryghedsperson.

Det kan være meget svært at hamle op med det offentlige system. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig med den nødvendige advokatbistand, hvis du oplever en sag om tvangsfjernelse. Til de møder, hvor din advokat ikke er med, er det en god idé at have en bisidder

“Det er vores fornemste opgave at få alt frem, der taler til din fordel. Vores eneste opgave er at varetage dine interesser.”
– Dine advokater med speciale i tvangsfjernelse

Hvad kan jeg bruge en bisidder til?

Bisidderen fungerer som en personlig støtte for dig til møder med kommunen og kan hjælpe dig med at få sagt det, du ønsker til mødet. Efter mødet kan du gennemgå forløbet og indholdet sammen med din bisidder, så du får helt styr på, hvad der egentlig blev sagt og aftalt – og hvad der skal ske fremover.

En bisidder kan spille en uvurderlig rolle i dine møder med myndighederne. De hjælper dig med at huske vigtige detaljer, både hvad der bliver sagt under mødet, og hvad du selv ønsker at få sagt. Ved at have en bisidder med skaber du et ekstra sikkerhedsnet, som kan give dig ro og styrke under hele forløbet. Det kan også være en støtte at tale mødet igennem bagefter, så du er sikker på at forstå og huske de beslutninger og aftaler, der blev taget.

Støttepersonen kaldes ofte en § 54-støtteperson, fordi reglen stod i servicelovens § 54. Nu findes reglen i Barnets Lov § 75. Læs mere om støttepersoner her.

Ved tvangsfjernelsessager har du som forælder ret til en støtteperson

Når kommunen varsler tvangsfjernelse af dit barn, har du ret til at en støtteperson. Vi samarbejder med dygtige støttepersoner over hele landet, og kan henvise dig til en støtteperson i dit område.

En støtteperson kan give dig ro og overblik i en vanskelig tvangsfjernelsessag. Også kaldet en § 54-støtteperson (nu under Barnets Lov § 75), er støttepersonen med til at sikre, at du føler dig hørt og forstået. De hjælper dig og støtter dig følelsesmæssigt, så du kan være til stede og fokuseret i processen. Ved at have en støtteperson ved din side, står du stærkere og bedre rustet til at håndtere de svære samtaler.

Hvad er forskellen på en partsrepræsentant og en bisidder

En partsrepræsentant, som for eksempel en advokat, kan være med både i retten og til møder uden for retten. De har altid ret til at tale for dig og sørge for, at dine interesser bliver hørt. En bisidder er derimod kun med for at støtte dig, for eksempel til møder uden for retten. En bisidder må ikke sige noget eller tale på dine vegne. Kort sagt: advokaten kan både støtte dig og tale for dig, mens bisidderen kun er der for at støtte og ikke må sige noget.

Andre vigtige emner i børnesager