Hvis du har spørgsmål som: “Hvad er en børnesamtale?” eller “Hvordan foregår en børnesamtale?” – eller hvis du har brug for yderligere information, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os. Vi står klar til at hjælpe dig med at få indsigt i processen og besvare alle dine spørgsmål, så du føler dig tryg og velinformeret gennem hele forløbet
Hvad er vigtigt at vide angående en børnesamtale?
Når en børnesamtale er en del af en familieretssag, er det essentielt at forstå dens betydning og formål. Børnesamtalen giver barnet en tryg ramme, hvor dets tanker og følelser kan komme til udtryk i relation til beslutninger, der påvirker barnets liv. Det er vigtigt, at barnet oplever samtalen som en mulighed for at blive hørt, og at dets perspektiv bliver taget alvorligt, uanset alder og modenhed.
Kommunen skal tilbyde alle børn og unge en børnesamtale, inden de træffer afgørelser, der berører barnet eller den unge. Børnesamtalen gælder selvfølgelig også ved sager om tvangsfjernelse. Nogle gange vurderer kommunen, at barnets alder og modenhed gør, at det er bedre at få barnets perspektiv med på anden måde.
Barnets perspektiv skal inddrages, inden kommunen afgør sager om tvangsfjernelse og samvær. Denne inddragelse sikrer, at beslutningerne, som har indgribende betydning for barnet, træffes på et informeret grundlag, og at barnets trivsel og behov er i fokus.
Vi kan være med til at sikre, at kommunen overholder sine forpligtelser – sørge for at barnet eller den unge faktisk bliver hørt. Ring til os på 87 80 12 68, hvis du vil høre mere om børnesamtalen og de muligheder, du som barn eller ung har for at blive inddraget i beslutningerne.
“Det er vores fornemste opgave at få alt frem, der taler til din fordel. Vores eneste opgave er at varetage dine interesser.”
– Dine advokater med speciale i tvangsfjernelse
Sådan foregår en børnesamtale
En børnesamtale i en familieretssag har til formål at give barnet eller den unge mulighed for at dele sine tanker og ønsker i forhold til de beslutninger, der skal træffes om familiens fremtid – det kan dreje sig om spørgsmål som anbringelse eller samvær.
Oftest er det en socialrådgiver med særlig erfaring i familieforhold, der afholder samtalen med barnet. Barnet eller den unge skal have mulighed for at fortælle om sine ønsker til det, der skal træffes afgørelse om, eksempelvis anbringelse eller samvær.
Barnet skal føle sig hørt, men må ikke komme til at opleve et ansvar for forløbet, som det kan være svært at gennemskue konsekvenserne af. Der skal tages hensyn til barnet, så det ikke føler sig splittet eller illoyal i forhold til sin familie, og samtalen skal foregå på en måde, der er tilpasset barnets alder og modenhed. Børnesamtalen indgår som en vigtig del af den afgørelse, der skal træffes.
Har du brug for at vide mere om børnesamtalen, eller er du bange for ikke at blive hørt, så kontakt os – ring på 87 80 12 68.
For at sikre en tryg og respektfuld oplevelse er samtalen tilpasset barnets alder og modenhed. Der gøres alt for, at barnet kan tale frit uden at føle sig presset til at tage side eller påtage sig ansvar. Børnesamtalen spiller en vigtig rolle, da den bidrager med barnets perspektiv til den endelige beslutning i sagen. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer om samtaleforløbet, er du velkommen til at kontakte os.
Vigtigt at huske i forhold til børnesamtaler!
Barnet har ret til at at have en bisidder med under børnesamtalen. Her kan Børns Vilkår være behjælpelig.